vrijdag 31 december 2010

AVG Linkscanner

Als je surft op het internet bezoek je vaak verschillende onbekende sites. Sommige van deze sites zijn niet veilig. Ze kunnen spyware, malware of zelfs virussen bevatten. Omdat we liever niet in aanraking komen met deze gevaren op het web, hebben we AVG linkscanner nodig. 
 AVG linkscanner is een gratis programma dat je gaat helpen je te beschermen op het web. Je kan het gratis gaan downloaden vanop de volgende site. Na een zeer korte downloadtijd kan je de linkscanner gaan installeren op je computer. Dit duurt een tijdje en vraagt om je computer opnieuw op te starten. Je kan dus best ondertussen even een koekje gaan eten ofzo want het neemt toch wel wat tijd in beslag.

Eenmaal geïnstalleerd krijg je een scherm van AVG linkscanner dat zich automatisch in je snelstartmenu netstelt. Mensen die gebruik maken van de gratis AVG anti-virusscan zullen dit schermpje al herkennen want het heeft ongeveer dezelfde look. Als je je internetbrowser opent zal je onmiddelijk zien dat er een AVG werkbalk is gekomen bij je standaard werkbalken. Deze werkbalk zal van groot belang worden tijdens het surfen.

Wat gaan de AVG linkscanner nu eigenlijk doen? Wel, de AVG linkscanner gaat je bij het browsen vertellen of een site veilig is of niet. Zo ga je zien dat wanneer je bij een zoekmachine een zoekterm ingeeft, automatische een teken komt bij de gevonden resultaten. Dit teken komt van de AVG linkscanner en zegt je of de site al dan niet veilig is. Als je gewoon een webadres intikt zal je in de AVG werkbalk zien of de site veilig/twijfelachtig/risicovol/gevaarlijk is. Je zal dus steeds weten of de site deugd of niet.
Als je zo'n AVG werkbalk toch niet in je webbrowser wil kan je altijd bij beeld => werkbalken, AVG security toolbar  afvinken. Zo zal de werkbalk niet meer te zien zijn. Deze stap is wel af te raden!

Omdat beelden vaak meer zeggen dat 1000 woorden, krijg je hieronder een kort filmpje over de werking van de AVG linkscanner.

 
Uit Clickx magazine van 21 december 2010.  nr. 229

donderdag 30 december 2010

Multitasking op 2 schermen

De vrouwen onder ons zullen heel wat hebben aan dit blogbericht want zij zijn de zogezegde multitaskers. Als je het mij vraagt allemaal maar klinklare onzin in een potje want echte computermannen kunnen ook multitasken en dat zelfs op 2 schermen tegelijk. Hieronder kom je te weten hoe.
Als ik werk op mijn computer heb ik meestal zeer veel programma's open staan. Bijvoorbeeld bij het schrijven van dit bericht, moet ik voortdurend wisselen tussen mijn bureaubladinstellingen en mijn webbrowser om te schrijven. Nu ik op 2 schermen tegelijk kan werken is dit niet meer nodig. Nu werk ik op mijn oude crt-scherm om mijn bericht te typen en kan ik heel eenvoudig op het bureaublad van mijn laptop werken om de instellingen te doen en te testen.

Wat moet je nu doen om op 2 beeldschermen tegelijk te kunnen werken? Wel, je begint met je 2e beeldscherm te gaan aankoppelen aan je laptop of je computer. Je positioneert beide schermen naar je eigen wil maar hou hier rekening met ergonomie. Zo zet je best beide schermen op dezelfde hoogte en liefst of ooghoogte.

Als je scherm aangekoppeld is ga je zien dat het 2e scherm automatisch het bureaublad van je computer/laptop overneemt. Nu moet je enkele instellingen gaan doen. Door op je bureaublad rechts te klikken, ga je voor de optie schermresolutie kunnen kiezen. Als je hierop klikt, krijg je onderstaand venster. Hier zie je dat je standaardscherm geselecteerd staat in het schermpje bovenaan.

Om te beginnen gaan we het 2e beeldscherm moeten gaan zoeken. Misschien staat het al ter beschikking maar als dit niet het geval is ga je klikken op detecteren. Nu zal je zien dat het 2e scherm herkent wordt. Elk scherm krijgt automatisch een nummer (1,2). Als dit niet het geval is, druk je best op identificeren en je probleem zal opgelost zijn.
Vanaf nu kan je voor elk scherm apart instellingen gaan doen. Je kan de resolutie gaan bepalen voor beide schermen, je kan de schermstand gaan aanpassen, ... .  Heel belangrijk is het keuzevak bij meerdere opties. Hier ga je aanduiden hoe je je schermen gaat verdelen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om op beide schermen je bureaublad zichtbaar te maken maar voor onze multitasking gaan wij toch kiezen voor de optie "Het bureaublad uitbreiden naar dit beelscherm". Je gaat ziet dat je bureaublad blijft staan op computer 1 maar dat er een helemaal leeg blad komt te staan op het andere scherm.

Vanaf nu kan je zeer gemakkelijk schermen op het andere scherm gaan zetten. Dit doe je door met je muis naar het andere scherm te gaan. Je kan dus gewoon je schermen verslepen naar het andere scherm en met je muis van scherm wisselen door simpelweg naar het andere scherm te schuiven. Vanaf nu kan je op beide schermen tegelijk werken en is je multitasking een feit.

Wil je je 2 beeldschermen nu nog een achtergrondafbeelding geven die doorloopt op de 2 schermen i.p.v. gekopieerd wordt? Zoek dan gewoon een afbeelding op het internet die groot genoeg is voor beide resoluties. Je telt dus gewoon de resoluties van je schermen op en die grootte van afbeelding zoek je op het internet. In mijn geval staan mijn beide resoluties op 1280 x 800. Ik moet dus een afbeelding gaan zoeken die 2560 x 800 groot is. De hoogte (800) blijft natuurlijk want die veranderd niet.

Hieronder zie je de tutorial uit Clickx over dit onderwerp.


Uit Clickx magazine van 21 december 2010 nr. 229.

dinsdag 28 december 2010

VLC voor Android

Eender welke filmpjes bekijken op je smartphone is toch een probleem dat blijft. Vaak is het bestandstype van je filmpje niet ondersteund door de standaard movieplayer van je smartphone of duiken er weer andere problemen op. Dit was ook het geval bij de Iphone en Ipads maar VLC Player kwam, zag en overwon. Nu staat Android ook voor hetzelfde probleem maar VLC Player brengt weer de redding.
VLC mediaplayer kennen we vooral als de mediaplayer die alle types audio en video kan afspelen. Het is gratis te downloaden van volgende site. De software was eerst enkel beschikbaar voor de computer maar omdat de evolutie nu eenmaal snel gaat met smartphones en andere slimme apparaten, evolueert VLC mediaplayer mee.

VLC kwam op de markt met een gratis applicatie voor de Iphone en later de Ipad. Door deze applicatie kan je ook op je Ipod, Iphone of Ipad alle video en audiotypes gaan afspelen zonder ze eerste te moeten gaan converteren. Je gaat gewoon naar de Itunes Store. Vervolgens zoek je naar VLC Player en daar kan je gratis de applicatie gaan downloaden .

Naast de VLC Player applicatie heb je tegenwoordig ook al gratis de VLC streamer waarmee je filmpjes van het internet kan gaan bekijken (streamen). Tot slot heb je ook nog de VLC remote om VLC mediaplayer te gaan besturen op jouw computer via je Iphone, Ipod of Ipad.

Nu komt VLC binnenkort ook met een applicatie op de markt die compatibel is voor de Androidgsm's*. Zo zal je ook op deze gsm's en/of smartphones alle filmpjes kunnen gaan bekijken die je wil met VLC. De applicatie is nog niet op de markt, omdat men nog aan het testen is of deze applicatie nu echt wel compatibel is voor alle toestellen, maar dit zal niet lang meer op zich laten wachten. Dus blijf nog even in spanning en weldra kan jij de applicatie ook gebruiken. 

Normaal test ik alles wat ik schrijf op deze blog maar omdat VLC player op de ene of andere reden niet werkt op mijn Ipod en omdat ik geen Androidgsm heb, was dit een beetje moeilijk maar toch vond ik het de moeite om hier even over te schrijven na een beetje extra opzoekwerk. 

*Nog nooit van Android(gsm's) gehoord? Bekijk dan volgende blog van mijn medestudente of surf even op het internet.

Van het artikel op http://www.pcmweb.nl/artikel.jsp?id=2639654  

zondag 26 december 2010

Puzzelen

Loopt je computer echt erg traag en weet je niet waaraan het ligt? Analyseer je schijf dan eens en probeer deze eens te fragmenteren. Vaak is dit al een eerste oplossing tot je trage computerprobleem.
 
Versnippering van bestanden op je harde schijf zijn vaak de oorzaak voor computers die zo traag gaan als een slak. Dit noemen we fragmentatie. Het zijn eigenlijk bestanden op je harde schijf die in verschillende stukken zijn opgeslagen. Je bestanden hangen dus niet meer aan elkaar en daarom duurt het veel langer om ze te gaan ophalen voor je computer.

Als computergebruiker wil je je computer snel houden. Daarom gaan we defragmenteren. Op de afbeelding hieronder zie je defragmentatie uitgelegd. De afbeelding begint met fragmentatie. 1 kleur (bv. rood) is 1 bestand en je ziet dat de kleuren allemaal door elkaar staan. Er is dus fragmentatie van je bestanden. Dit komt omdat je de bestanden gaat gebruiken, nieuwe bestanden, mappen, ... aanmaak. Verschillende delen van het bestand (rode kleur) worden dus op verschillende plaatsen gezet. Naarmate de afbeelding vordert zie je dat defragmentatie plaats vindt. De computer gaat dus eigenlijk gewoon zeer eenvoudig alle bestanden (kleuren) in dit geval weer bij elkaar plaatsen. Rood wordt dus weer helemaal bij elkaar en op volgorde gezet.Je kan het dus heel gemakkelijk vergelijken met puzzelen. Alle stukjes in de goede plaats leggen.


In Windows is er al de optie schijfdefragmentatie. Deze optie zal je vinden bij Start => configuratiescherm =>Systeem en beveiliging => Systeembeheer => De schijf defragmenteren. Eenvoudiger is gewoon  schijfdefragmentatie typen in het zoekvak van de startknop. Vervolgens krijg je een scherm en kan je een schijf gaan kiezen die je wil gaan analyseren en/of defragmenteren. Voor je gaat defragmenteren ga je best even analyseren om informatie te krijgen over de fragmentatie op je harde schijf.
Je kan in dit scherm ook instellen om automatische te laten fragmenteren. Je kan hiervoor zelf een dag en een uur instellen en je computer doet het helemaal voor jou.


Voor een iets nauwkeurigere defragmentatie heb ik de tool defraggler gevonden. Dit is een gratis tool dat je kan downloaden van volgende site. Op enkele seconden is het programma gedownload en geïnstalleerd. Net als bij de optie in Windows kan je hier je schijven gaan analyseren en defragmenteren. Deze software is wel nauwkeuriger, overzichtelijker en uitgebreider dan de optie in Windows.

Het programma is zeer overzichtelijk. Je ziet bovenaan een lijst met je verschillende schijven.Per schijf zie je hier welk bestandsysteem het is, hoeveel gebruikt en beschikbaar geheugen er is en hoeveel fragmentatie er is op de schijf. Vervolgens krijg je de stuctuur van je schijf te zien aan de hand van blokjes op sporen. Hierop kan je aan de hand van kleuren zien hoeveel fragmentatie er nog is. Onderaan krijg je dan het scherm met de informatie over de gefragmenteerde schijf. Tijdens het defragmenteren komt hier de vooruitgang. Hier zie je ook telkens hoeveel bestanden en fragmenten er zijn met het aantal in beslag genomen geheugen erbij. Tijdens het defragmenteren kan je hier altijd naar kijken en de vooruitgang bijhouden. Onderaan kan je ook het tabblad "Bestandenlijst" nemen. Hier zie je de verschillende bestanden die gefragmenteerd zijn en hoeveel fragmenten ze hebben.


Je kan ook voor snel fragmenteren kiezen als je niet veel tijd hebt. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat deze defragmentatie minder nauwkeurig is dan. Net als bij Windows kan je automatische defragmentatie gaan instellen. Met Defraggler kan je niet alleen heel je harde schijf gaan downloaden maar kan je ook mappen of zelfs gewone bestanden gaan defragmenteren. Dit is nauwkeuriger en is soms gemakkelijk. Tot slot kan je ook je schijf nog laten controleren op allerlei soorten fouten. Het is dus een grote uitbreiding op de optie van Windows en het is echt een duidelijk, overzichtelijk en zeer goed werkend programma. Het helpt je je puzzel oplossen in no time.

Uit Clickx magazine van 23 november 2010. Nr. 228

zondag 12 december 2010

Is jouw computer veilig en te vertrouwen?


We want you is blijkbaar vaak het motto van virussen, spyware, spam, en ander ongedierte van het net. Steeds proberen ze op verschillende sluwe manieren onze computers binnen te dringen. Gelukkig hebben wij nu allemaal virusscans, firewalls, en dergelijke. Toch kan het soms zin dat er toch een virus je computer lam legt (ook al zou het volgens de makers van je virusscan niet kunnen). Bereid je hier op voor en zorg voor een back-up. En lui zoals we zijn, gaan we dan nog liefst een automatische back-up instellen. Wel met Windows 7 is dit geen probleem.

Voor mensen die het begrip back-up niet goed kennen, zal ik eerst een beetje verduidelijking brengen. Een back-up is eigenlijk een reservekopie van je gegevens. Deze reservekopie kan op je gewone harde schijf staan (niet aan te raden) maar kan ook bv. op een externe harde schijf, een USB-stick of zelfs online staan (Dropbox). Aan de hand van deze reservekopie kan je je computer terugzetten naar zijn oorspronkelijke stand na bv. een crash. Er bestaan verschillende soorten van back-ups maar daar gaan we nu niet verder over uitweiden. Wil je hier toch meer over te weten komen, ga dan bv. naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Back-up.

Windows 7 heeft standaard in het configuratiescherm  een optie voorzien waar je (automatische) back-ups kan gaan maken. Om deze naar eigen wens te gaan instellen ga je naar je configuratiescherm en kies je vervolgens systeem en beveiliging. Dan neem je een back-up van uw computer maken. Nu krijg je het scherm waar je je back-up kan gaan instellen. Klik op back-up instellen. Je gaat een plaats moeten kiezen waar je je back-up wil gaan opslagen. Dit kan een externe harde schijf zijn, een USB-stick, ... .


Nadat je een plaats gekozen hebt om je back-up op te slaan, klik je op volgende. Dan kom je in een scherm waar je kan kiezen of je zelf wil bepalen wat er geback-upt moet worden of je de computer dit automatisch gaat laten bepalen. Deze laatste optie is aanbevolen.
Tot slot krijg je nog een scherm (zie hieronder) waar je nog eens ziet waar de back-up zal opgeslagen worden, van wat er een back-up zal gemaakt worden en kan je uiteindelijk bij schema nog een dag en een uur kiezen waarop de computer de back-up moet gaan uitvoeren. Standaard staat dit op zondag om 19.00 uur. Je kan dit altijd wijzigen door op "schema wijzigen" te klikken. Om je instellingen op te slaan, klik je onderaan op "instellingen opslaan en afsluiten". Vanaf nu zal je computer automatisch een back-up voor je uitvoeren op de afgesproken dag en tijd.


Nu zit je terug veilig wanneer je computer crasht, je iets per ongeluk weg gooit, ... . Controleer ook af en toe eens of je computer wel te vertrouwen is. Welke software of stuurprogramma's zijn te vertrouwen en welke leveren vaak problemen op? Windows 7 houdt het mooi bij voor jou en giet het zelf in een grafiekje om je een goed overzicht te geven. Als je bij de Start-knop in het zoekvak betrouwbaarheidscontole in typt, krijg je de grafiek (zie onder) met het overzicht van hoe betrouwbaar jouw Windows is. Per dag zie je wat er is fout gelopen. In de lijst onder de grafiek krijg je meer informatie over de verschillende gebeurtenissen en problemen. Zo zie je welke software problemen oplevert.


Kan je de uitleg toch niet goed volgen of wil je toch een zien hoe een back-up instelt? Bekijk dan het onderstaande filmpje over het instellen van automatische back-ups in Windows 7.


Uit Clickx van 23 november 2010 nr. 228.


woensdag 8 december 2010

Light Peak

Laserstralen in je computer die data versturen aan 10 tot 100 Gbit/s nog verre toekomst? Nee hoor, Intel komt op het einde van 2010 op de markt met Light Peak. Een nieuwe technologie die het woord "snelheid" een andere betekenis gaat geven. 


Koperdraden zijn geen toekomst meer. Deze bereiken bijna hun limiet wat prestaties betreft en gaan in de toekomst voor problemen zorgen inzake snelheid. Daarom brengt Intel op het einde van dit jaar Light Peak uit. Dit is een technologie die gebruik gaat maken van laserlicht. Vanaf nu gaan we dus data versturen met licht in plaats van met elektriciteit. Bij Light Peak gaat men laserlicht door een glasvezelkabel gebruiken om zo data te versturen tegen snelheden van 10 Gbit/s tot 100 Gbit/s.

Het lichtsignaal van de Light Peak kan overal worden omgezet door een controller en een modulator naar een elektrisch signaal (en omgekeerd) De controller en de modulator zullen gebundeld worden in een module die slechts 12 x 12 millimeter meet en beschikt over 2 Light Peak-poorten met elk 2 glasvezelkabels. Zo'n glasvezelkabel heeft ongeveer de dikte van een mensenhaar.

De snelheid van de Light Peak (10 Gbit/s tot 100 Gbit/s) is vooral het grote voordeel van deze technologie. De snelheid is veel groter dan de snelheid van bijvoorbeeld USB 3.0. Daarom zal de Light Peak in de toekomst waarschijnlijk Display port-, HDMI- en ehternetverbindingen gaan vervangen. Bij de Light Peak technologie gaat in tegenstelling tot koperkabels de maximale lengte enorm omhoog.


Het grootste probleem bij de Light Peak kabel is dat hij geen stroom kan doorgeven aan apparaten die dat nodig hebben. Daarom integreert Intel in de kabels een koperdraad. Zo hebben ze hun grootste probleem opgelost en kunnen ze apparaten ook stroom geven via de Light Peak kabel.

Light Peak kan net zoals USB tergelijkertijd bestanden verzenden en ontvangen en heeft ook geen problemen met "hot plugging" en "hot swapping". Dit betekend dat je zonder problemen externe apparaten zoals een printer, toetsenbord, muis, ... kan aansluiten zonder dat je het systeem moet afsluiten.

Meer informatie over de details van Light Peak zie je in het filmpje hieronder.

dinsdag 7 december 2010

Hotspot creëren met Connectify

Komen er vaak vrienden bij jou op bezoek die dieharde Facebookers zijn of moet je thuis vaak groepswerken doen voor school? In beide gevallen heb je internet nodig maar toch zie je het niet zitten om zomaar je wachtwoord van je draadloze internetverbinding prijs te geven. Connectify geeft je hiervoor een zeer gemakkelijke oplossing. 


Connectify is een software die je gratis kan gaan downloaden van deze site. Connectify gaat ervoor zorgen dat je via je laptop zeer eenvoudig en zeker zeer snel een wifi-hotspot kan gaan maken. Zo kan iedereen direct samen surfen. Het enige dat je nodig hebt, is een laptop met internetverbinding en connectify.

Connectify is letterlijk op 5 minuten gedownload en geïnstalleerd. Eenmaal de software geïnstalleerd is, ga je zien dat er een pictogram van Connectify in je snelstartmenu verschijnt. Als je hier op klikt krijg je een zeer klein en eenvoudig optieschermpje. (zie hieronder) Hierin kan je je instellingen gaan wijzigen wanneer je al eens een hotspot hebt opgezet.
Als je voor het eerst met Connectify gaat werken om een hotspot op te zetten, gebruik je best de wizard om je instellingen te doen. Deze roep je op door rechts te klikken op het pictogram in het snelstartmenu. Vervolgens kan je wizard selecteren en kan je aan de slag. Vanaf nu is het gewoon de wizard overlopen.
Als eerste blad in de wizard krijg je welkomsscherm met een beetje algemene informatie over Connectify en en de wizard.In het volgende tabblad kan je dan een naam voor de netwerk gaan kiezen. Deze zullen je bezoekers dan zien als ze op jouw netwerk willen. Vervolgens kan je in het volgende tabblad je soort Hotspot gaan kiezen. Per soort Hotspot zie je telkens welke mogelijkheden deze heeft of niet. Het volgende aspect dat je moet gaan ingeven is een wachtwoord voor je Hotspot. Kijk hierbij zeker wel naar de vereisten van je wachtwoord want deze zijn echt wel zeer streng. Dit wachtwoord zal ervoor zorgen dat je Hotspot toch beveiligd is voor anderen die niet op je Hotspot mogen werken. Tot slot kan je nog kiezen wel soort verbinding je wil gaan maken met de anderen. Je kan kiezen tussen een gewone LAN-verbinding, een draadloze netwerkverbinding of geen internet delen. Als je alle instellingen gedaan hebt,  kan je in het laatste tabblad op finish klikken en kan je je hotspot aanzetten. 
Vanaf nu kunnen anderen heel eenvoudig je netwerk gaan zoeken en door het wachtwoord in te typen verbinding gaan maken om zo op jouw Hotspot te gaan werken. Door op het pictogram te gaan klikken onderaan in je snelstartmenu kan je je Hotspot gaan stoppen of terug starten. Hier kan je ook zeer eenvoudig wijzigingen gaan doen aan je eigen Hotspot.
 
Wil je nu zelf een Hotspot gaan creëren, moet je wel op enkele punten gaan opletten. Ten eerst moet je Windows 7 hebben om met een Hotspot te kunnen maken. Je computer moet ook een draadloze netwerkkaart hebben. Deze zit bijna standaard in de meeste recente laptops. Met je desktop kan dit niet het geval zijn. Let hier dus zeker voor op. Tot slot is zo'n Ad-Hoc Hotspot een veiligheidsrisico voor je computer daarom kan het zijn dat Connectify soms niet goed werkt door een sterke Firewall. Door een beetje wijzigingen te gaan doen met je instellingen van je Firewall kan je dit normaal wel oplossen.

Wil je nu meer informatie over Connectify? Ga dan naar de site van Connectify (connectify.me) en bekijk onderstaand filmpje nog eens.  



Uit Clickx extra van 9 november 2010 nr. 227




maandag 29 november 2010

Grote bestanden mailen

Er is niets zo vervelend als wanneer je bestanden moet doorsturen via mail die te groot zijn. Je vergeet te kijken hoe groot je bestand is en je voegt het bestand als bijlage in. De computer begint eindeloos lang te uploaden en komt er maar niet door. Tot slot krijg je de frustrerende melding dat je bestand te groot is en moet je op zoek naar andere manieren om je bestand te gaan doorsturen. Nu vond ik de oplossing voor dit probleem in Clickx Magazine.

De oplossingen zijn de sites: http://www.sprend.com/ en http://www.wetransfer.com/.


  Deze 2 sites bieden je de mogelijkheid om grote bestanden door te sturen. Met deze 2 websites kan je zeer gemakkelijk en snel tot 2GB doorsturen naar andere personen. Je moet je helemaal niet registreren of een nieuw e-mailaccount aanmaken. Het enige dat je moet doen is,  naar 1 van de 2 sites gaan. Vervolgens geef je je eigen e-mailadres in en dat van degene waar je het naar wil sturen. Dan ga je je document(en) uploaden door heel eenvoudig op bladeren te klikken en je kan op verzenden klikken. Zonder problemen kan je tot 2GB doorsturen naar elkaar zonder dat je hier moeilijke programma's moet gaan downloaden of je bestanden moet gaan splitsen enz. .

Bij de site http://www.sprend.com/ kan je onderaan ook nog PIN-code aanvinken. Wanneer je dit doet, kan je ervoor zorgen dat iedereen het bestand kan downloaden. Hier beslis je dus volledig zelf over.

Mijn mening over dit onderwerp is dat het heel gemakkelijk is. Ik had vroeger vaak het probleem dat ik bestanden naar klasgenoten wou doorsturen toen ik mijn eindwerk moest maken. Deze waren dan vaak te groot waardoor er vaak moeilijkheden ontstonden. Deze sites zijn hier een perfecte oplossing voor. Ondertussen heb ik ook al leren werken met dropbox en dergelijke waar je ook grotere bestanden kan gaan delen met elkaar. Er zijn dus nog oplossingen voor dit probleem maar toch ben ik zeer te spreken over deze sites.

Uit Clickx Extra van 9 november 2010

vrijdag 19 november 2010

Versleutel persoonlijke mappen en tijdslimiet voor je kinderen.

Wil jij bepaalde documenten of mappen versleutelen voor de andere gebruikers op je computer maar weet je niet hoe? Of wil je als verantwoordelijke ouder je computergebruik van je leerlingen beperken en zelf bepalen? Lees dan deze blog en je probleem is opgelost.

Op je computer heb je vaak meerdere gebruikers. Zo kunnen je partner, kinderen, ... ook een account hebben op je computer. De meeste van je bestanden kunnen door de andere gebruikers meestal niet gelezen worden maar er zijn altijd mappen waar dit wel het geval is. Een voorbeeld hiervan is C:\Foto. Nu kan je gewoon je foto's in een andere map zetten maar je kan ook gewoon deze map versleutelen voor anderen.

Je kan dit zeer eenvoudig gaan instellen door rechts te klikken op de map die je wil gaan versleutelen. Selecteer "Eigenschappen" en vervolgens kies je bij het tabblad "Algemeen" de knop "Geavanceerd". Dan krijg je een schermpje waar je "Inhoud versleutelen om gegevens te beveiligen" kan aanvinken. Druk op "Ok" en je map is versleuteld voor de andere gebruikers.


Je kinderen zitten teveel op de computer en je wil dit graag beperken. Windows Vista en Windows 7 zorgen ervoor dat je als ouder kan gaan instellen wanneer je kinderen op hun gebruikersaccount kunnen. Via "Configuratiescherm" => "Ouderlijk toezicht" kan je het account van je kind selecteren. Vervolgens kies je "Ingeschakeld" en ga je naar "Tijdslimieten". Tot slot kan je gaan aanduiden op een kalender wanneer je kind op de computer mag. Hier kan je ook specifiek programma's instellen die je kind mag of net niet mag gebruiken. Druk op "Ok" en je instellingen zijn opgeslagen.

Uit Clickx magazine van 31 augustus 2010 nr. 223

donderdag 18 november 2010

Bureaublad organiseren met Stardock

Mijn bureaublad van mijn computer stond echt vol met pictogrammen van programma's, van documenten die ik nodig had, van mappen die ik maakte, ... . 1 grote chaos tot ik toevallig in pc magazine las over Stardock Fences.


Stardock Fences een gratis programma dat je kan downloaden van deze site. Met Stardock Fences kan je nu je bureaublad gaan organiseren door verschillende pictogrammen te gaan groeperen. Je zet de bij elkaar horende pictogrammen samen en zet ze in een Fence. Zo zie je onmiddellijk welke pictogrammen bij welk programma, opdracht, groep documenten hoort.

Maar wat is nu zo'n Fence. Een Fence is eigenlijk de groep waarin je de bij elkaar horende pictogrammen gaat zetten. Je ziet het op je bureaublad als een kader. Zo'n Fence kan je heel gemakkelijk aanmaken. Wanneer je het programma hebt geïnstalleerd, ga je gewoon naar Start => programma's en daar kies je Stardock => Fences. Eenmaal dat je dit hebt gedaan, kan je gewoon rechts klikken op je bureaublad en slepen. Wanneer je los laat, kan je op Fence aanmaken klikken en kan je de titel van je Fence ingeven. Nu is het gewoon slepen van de pictogrammen naar de juiste Fence. In het configuratievenster van Stardock Fences kan je nog verschillende instellingen aanpassen in verband met de kleur, transparantie, helderheid,.... van je Fence. Je kan ook kiezen of je de Fence altijd zichtbaar wil maken of enkel als je erover gaat met de muis. Tot slot kan je nog een back-up van je Fences maken. Zo kan je later nog je Fences terugzetten naar een vorig moment.

Op de site www.stardock.com/products/fences kan je kiezen tussen een gratis versie en een pro-versie. Deze pro-versie kost je 19,95 euro en geeft je nog meer mogelijkheden dan de gratis versie van Stardock Fences.

Wil jij liever eens zien hoe dit werkt? Bekijk dan het filmpje hieronder.




 Uit Pc Magazine Windows 7 nr. 2 (september)

maandag 15 november 2010

Apple Iphone 4

Apple heeft dit jaar de nieuwe Iphone gelanceerd namelijk de Iphone 4. Is de nieuwe Iphone de beste smartphone ter wereld? Is er veel veranderd tegenover de vorige versies of is de Iphone 4 gewoon een kopie van de vorige Iphones met een andere verpakking? Je komt het hieronder te weten.
Apple's nieuwste Iphone verschilt wel degelijk vrij veel van de vorige Iphones. Zoals je direct al kan zien, heeft de Iphone 4 een nieuw uiterlijk gekregen (zie hieronder). De bolle achterkant van de Iphone 3gs is helemaal weg en werd afgevlakt tot een platte rug. Dit zorgt ervoor dat de Iphone 4 nu 3 mm dunner is dan zijn voorgangers. Het gewicht daarentegen groeit wel met 2 gram. Ook de blinkende rand van de Iphone 3gs werd niet meer overgenomen bij de nieuwe Iphone.
Iphone 4                          -                         Iphone 3GS
Het scherm is ook onder handen genomen. De Iphone 4 heeft geen groter scherm dan zijn voorgangers maar het scherm bevat veel meer pixels (960 x 640 pixels in Iphone 4 tegenover 480 x 320 pixels in Iphone 3gs) Dit zorgt voor een enorm goed beeld. De tekst komt heel goed over en filmpjes hebben een betere kwaliteit. Het scherm heeft ook een verhoogde resolutie tot maximaal 720 pixels.  

Ook de camera van de Iphone 4 werd vervangen. De Iphone 3gs bevatte een 3 megapixel camera die vervangen werd bij de Iphone 4 naar een 5 megapixel camera. Zo is de kwaliteit veel beter en kan je filmpjes schieten aan maximaal 720 pixels. De bijhorende flash heeft men ook aangepast. Nu heeft men gekozen voor een felle LED-flash (Light Emitting Diode)

Als je goed kijkt zie je vooraan ook nog een kleine lens. Dit is een lagerekwaliteits VGA-camera (Video Graphics Array). Deze gaat men gebruiken voor de nieuwe FaceTime-functie. Dit is een applicatie waarmee je aan videotelefonie kan gaan doen. De Apple Iphone 4 is de eerste van alle Smartphones die hiermee werkt en test dit dus uit. Het logische gevolg is dan ook dat wanneer je met elkaar aan videotelefonie wil gaan doen via FaceTime, je beide een Iphone 4 moet hebben. Een andere voorwaarden om een FaceTime-gesprek te laten lukken is een goede WiFi-verbinding hebben. Videotelefonie is dus nog niet mogelijk via het mobiele telefoonnet. FaceTime videotelefonie is wel leuk. Het vult heel je scherm met het hoofd van degene met wie je belt en je ziet jezelf in een mini venster onderaan.

De batterij is ook helemaal vernieuwd en gaat dus ook langer mee. Zo gaat maximale de actieve beltijd tot 14 uur en de internetgebruiktijd tot 10 uur. De audiospeeltijd gaat van 30 uur bij Iphone 3 naar 40 uur bij de Iphone 4. Geen spectaculaire verbeteringen maar alle beetjes helpen.

Ook voor de Apple Iphone 4 is het enorm aanbod applicaties beschikbaar zodat je je Iphone weer naar hartenlust kan vullen met spelletjes, filmpjes, en andere toepassingen.

Tot slot heb je misschien al verontrustend nieuws gehoord over de Death Grip bij de Iphone 4. De Death Grip zou kort samengevat een bepaalde manier van vasthouden van je Iphone zijn waardoor je ontvangst kan verminderen of zelfs wegvallen. Tijdens het werken, bellen,... zou het dus kunnen dat je per ongeluk je Iphone verkeerd vast neemt waardoor je ontvangst weg valt. Volgens Apple is dit een zeldzaam probleem maar voor alle veiligheid geven ze bij elke Iphone 4 nu een "bumper" (hoesje) die ervoor zal zorgen dat je hier geen last van zult hebben. De redactie van Clickx magazine heeft de Iphone 4 ook getest en hier speciale aandacht aan geschonken maar hadden geen problemen met de zogezegde Death Grip.

De Ipod 4 is hier in België te koop voor 640 euro (16 GB) of 750 euro (32 GB).

Uit Clickx van 31 augustus 2010 nr. 223

zondag 14 november 2010

JDiskReport

Geraakt je harde schijf vol? Wil je je schijf wel opruimen maar weet je niet welke bestanden het meeste geheugen in het beslag nemen? Wel JDiskReport helpt je hierbij.

JDiskReport is een programma dat je zeer eenvoudig kan downloaden van het internet. Via de site www.jgoodies.com kan je kort zeer snel het programma downloaden en installeren. Let wel op dat je vooraf zeker controleert of je Java op je computer hebt staan. Dit is zeer belangrijk om met JDiskReport te kunnen werken. Eenmaal JDiskReport gedownload en geïnstalleerd kan je het gaan openen.


Het programma biedt een zeer eenvoudige interface (zie hieronder) en verschillende grafieken om je te laten zien welke mappen het meeste geheugen in beslag nemen. Het zet telkens ook het aantal geheugen dat het inneemt erbij. Je kan ook zelf mappen of stations gaan selecteren om te zien hoe groot ze zijn.

Het programma geeft je ook de keuze uit verschillende tabbladen. Elk tabblad geeft je verschillende informatie over je mappen en stations. Volgende tabbladen kan je selecteren in dit programma: 

1. Size perspective: Bij dit tabblad zie je een cirkeldiagram dat je toont welke bestanden of  mappen het meeste geheugen innemen.  
2. Size distribution: Hier toont het programma welke bestandsformaten er op je schijf staan.
3. Modified distribution: Geeft informatie over wanneer hoeveel ruimte en hoeveel bestanden er zijn gewijzigd.
4. Type distribution: Toont de bestandsextensies van uit je map en toont ook hun totale grootte op de schijf.
5. Top 100 lists: Geeft de 100 grootste, minst gebruikte of laatst gewijzigde bestanden weer zodat je gemakkelijk kan zien welke bestanden/ mappen je niet veel gebruikt of niet meer nodig hebt.
Modified Distribution
Dit programma werkt op Windows maar ook op Mac os x. Het is volledig gratis en zeer snel geïnstalleerd. Het is enorm eenvoudig om mee te werken en biedt een grote bron aan informatie over je mappen en stations. Zo is het veel gemakkelijker om je computer te gaan opruimen.

Uit PcMagazine Windows 7 nr. 2 (September)

maandag 8 november 2010

Videobestanden ondertitelen

Films downloaden is zeer gemakkelijk. Op een zeer korte tijd heb je vaak eender welke film binnen en kan je direct kijken. Toch heb je vaak het probleem dat je Nederlandse ondertitels mist. Sommige bieden ondertitels aan bij de films maar de meesten doen dit niet. Toch wil je ondertitels! Hoe gaan we dit nu doen? Wel je hebt verschillende manieren om je ondertitels te gaan zoeken en op je film te gaan zetten. 

Ondertitels zoeken: 

Op het internet vindt je verschillende sites die bijna voor elke film ondertitels aanbieden. Voorbeelden van zo'n sites zijn: http://www.nlondertitels.com/ , www.subtitlesnl.com , http://www.opensubtitles.org/nl , ... . Je kan dan gewoon op de sites je film die je wil, ingeven en de site zal jou automatisch enkele ondertitels aanbieden. Je kan dan de ondertitels gratis en op enkele seconden downloaden en gebruiken. Meestal staan deze ondertitels wel in een gezipte map. Programma's zoals Winrar of Winzip zijn dus vaak echt wel noodzakelijk. Beide zijn gratis te downloaden. Let ook op dat je een juiste ondertitel voor je film kiest. Dit hangt af wat voor een soort film je hebt gedownload. Als je ondertitels zoekt, bekijk dan ook eerst de beschrijving want er is vaak een verschil tussen een 1cd en een 2 cd ondertitel of een brip, .... . Let hier dus goed op! Dit bepaald of je ondertitel goed synchroon zal lopen met de tekst.

Een andere manier om ondertitels te gaan zoeken is via de software Sublight. Dit programma is gratis te downloaden van de site: http://www.sublight.si/GetSublight.aspx . Tijdens het installeren van dit programma zal je enkele opties moeten instellen in verband met de taal van de ondertitels en de software waarmee je de films afspeelt. Eenmaal geïnstalleerd kan je zeer eenvoudig ondertitels gaan zoeken door titels van films, jaar van de film, seizoen en aflevering van de reeks te gaan ingeven. Je kan met sublight de film ook gaan zoeken op je computer en zo ondertitels gaan zoeken. Het is zeer eenvoudig om mee te werken en het heeft een beetje dezelfde lay-out als een office programma. Het werkt namelijk ook met een lint waarin verschillende tabbladen staan. Zeer eenvoudig en zeer snel.

Ondertitels onder je film zetten:

 Velen denken dat ze speciale software nodig hebben om ondertitels onder films te zetten maar dit is echt niet waar. Het enige wat je eigenlijk moet doen is heel eenvoudig je ondertitels in dezelfde map gaan plaatsen als je film en hem dezelfde naam geven. Dit laatste is zeer belangrijk. Een klein verschil in de naam en je ondertitels zal niet werken. Als je film dus bijvoorbeeld The matrix.avi noemt moet je je ondertitels ook The matrix.txt noemen. .avi en . txt zijn wel verschillende omdat dit je extensies zijn. Zij geven weer wat voor een soort document het is. .avi staat voor een filmbestand en .txt staat voor een tekstbestand. Dit hoor je niet te veranderen. Wanneer je nu op je film klikt om hem af te spelen ga je merken dat automatisch je ondertitels meespelen.

Bij Windows media player kan het zijn dat dit niet automatisch gebeurt. Is dit het geval, ga dan naar de knop "Organiseren" en klik vervolgens op Opties. Open dan het tabblad Beveiliging en vink de optie Ondertitels weergeven indien aanwezig aan. Vanaf dan zal je ondertitel automatisch meespelen.

Ben jij iemand die graag zijn computer heel netjes rangschikt en wil je niet dat tussen je films de ondertitels staan? Wil jij liever een apart map films en een aparte map ondertitels? Wel dit is geen probleem, je zal alleen een beetje meer werk hebben. Sommige programma's zoals VLC media player bouwen een functie in waar je zelf ondertitels kan gaan selecteren. Zo kan je dus je ondertitels gaan zoeken in een andere map. Bij VLC media player kan je dit gaan doen bij: Video => Ondertitelingspoor => Bestand openen. Zo kan je je ondertitels bewaren in aparte mappen.

Je ondertitels lopen niet synchroon:

Als je ondertitels niet synchroon lopen, zou ik je aanraden om gewoon andere ondertitels te gaan proberen. Dit is vaak veel gemakkelijker dan ondertitels te gaan aanpassen. VLC media player heeft hier ook een functie voor. Je kan namelijk met de sneltoetsen g en h de ondertiteling gaan vertragen of versnellen.

Er zijn ook speciale programma's om je ondertitels te gaan synchroniseren namelijk Subsunc. Dit programma is gratis te downloaden op onder andere volgende site: http://www.megadownloads.nl/download/184/Subsync.html. Dit programma is gemakkelijk omdat je hiermee bijvoorbeeld de starttijd zeer gemakkelijk kan aanpassen. De starttijd is dan ook meestal de reden voor het onsynchroon lopen van de ondertitels. De tijd tussen de gesproken zinnen zijn meestal juist.
 


Tot slot kan je zelf nog ondertitels gaan bewerken maar dit zal het minst worden gebruikt. Dit is wel mogelijk met bijvoorbeeld het gratis programma Subtitle workshop maar het is ook te doen met Subsunc.

Veel kijkgenot!

Uit Computer totaal praktijkgids nr. 6 (november)

dinsdag 2 november 2010

Apple Ipod Nano

Apple staat tegenwoordig sterk bekent om zijn multi touchtechnologie. Vooral hun Iphone en Ipod Touch doen het zeer goed. Maar in hun gamma van multi touchproducten was de Ipod Nano een beetje de vreemde eend in de bijt. Dit werkte nog met het clickwheel. Toch was de Ipod Nano op zijn minst gezegd een enorm succes en werd zelfs een van de beste compacte mediaspelers op de markt. Maar nu kiest Apple dan toch voor de multi touchtechnologie bij de nieuwste Ipod Nano. 

Het design en vormgeving van de oude Nano gooide men volledig over boord. Het clickwheel waarmee de Ipod Nano zo bekend geworden is, heeft men nu weg gelaten en men heeft eigenlijk gewoon het scherm overgehouden. Men heeft er een multi touchscherm van gemaakt. Het 1,54 inch schermpje is zeer scherp en het reageert ongelooflijk snel op je aanraking. Achteraan is een vaste clip gemaakt aan de Ipod Nano. Zo kun je hem net zoals de Ipod Shuffle bevestigen aan je trui of broek. Bovenaan staat nog de lock-knop en ook 2 volumeknopjes zodat je niet telkens weer je Ipod moet gaan activeren om even het geluid te veranderen.

De nieuwe Ipod Nano levert wel zeer veel van zijn verschillende functies in tegenover de vorige.  Zo kan je op de nieuwste Nano geen filmpjes meer bekijken. De spelletjes zijn ook verdwenen. Er zit geen wekker, camera en luidspreker meer in dus je kan enkel muziek beluisteren door je oortjes. Tot slot heeft men ook de kalender en het notitieboekje eruit gehaald. Men richt zich nu veel meer op alleen maar het afspelen van muziek. Eigenlijk het enige dat ze eigenlijk in de plaats geven van al deze functies die verloren zijn gegaan, is een stappenteller en een radio. De ontwikkelaars hebben er ook voor gezorgd dat wanneer je met je Ipod Nano schudt, deze automatisch veranderd van liedje. Dit kan leuk zijn maar dit kan ook problemen opleveren wanneer je bijvoorbeeld gaat joggen met je Ipod aan je broek denk ik. De nieuwe Ipod Nano heeft wel een uitmuntende batterij die zeer lang meegaat.

De nieuwe Ipod Nano houdt wel rekening met blinde of slechtziende muziekliefhebbers. Zo hebben zij enkele functies ingebouwd die deze licht gehandicapten helpen om toch met hun Ipod Nano te kunnen werken. Zo hebben zij bijvoorbeeld de VoiceOver geïnstalleerd. Deze functie zal ervoor zorgen dat wanneer je een menu of muziek aanraakt op je scherm, er ook een stem een beschrijving zal geven van wat je aanraakt. Om dat dit menu of liedje aan te klikken moet je dan heel eenvoudig 2 maal na elkaar aanraken. Zo kan je ook wanneer je een microfoon en een afstandsbediening bij je Ipod Nano koopt deze bedienen zonder je het scherm moet zien. Als je iets minder goed hoort in 1 oor is er ook het monogeluid voorzien. Wanneer je dit inschakelt ga je zowel in het linker- als het rechteroordopje dezelfde muziek horen. Tot slot kan je nog de optie "wit op zwart" instellen. Hierdoor zal overal een zwarte achtergrond worden getoond met een witte tekst. Zo is het vaak gemakkelijker om iets te lezen.
De nieuwe Ipod Nano is te koop voor 159 euro voor de 8 GB-versie en voor 189 euro voor de 16 GB-versie. Je kan ze vinden in alle multimediawinkels en je kan ze ook online kopen op bijvoorbeeld http://store.apple.com/nl/browse/home/shop_ipod/family/ipod_nano.

Uit Clickx magazine van Oktober 2010. Nr. 226

maandag 1 november 2010

Duracell Mygrid oplaadmat

Je hebt een gsm, je hebt een Ipod voor je muziek, je vrouw heeft een andere gsm,... . Al deze verschillende apparaten hebben elke een oplader nodig. Je kan ze vaak niet tegelijk gaan opladen want je hebt niet genoeg stopcontacten in je bureau. Al die opladers moet je opbergen in een lade maar wanneer je ze nodig hebt, zitten ze altijd door elkaar. Voortaan gooien we al deze apparaten gewoon op 1 oplaadmat, waar de batterij automatisch gevoed wordt.

De Duracell mygrid is zo een oplaadmat. Het is een plastic plaat waarop metalen strips liggen die zijn aangesloten met een stroomadaptor. Je steekt de oplaadmat in de stekker en ze staat onder spanning. Klaar om jouw apparaten te gaan opladen.
Nu denken jullie waarschijnlijk "Wauw dit is gemakkelijk. Ik leg gewoon mijn gsm erop en hij zal worden opgeladen." Wel dit is niet echt waar. De verschillende gsm's, mp3-spelers,... zijn vaak allemaal van een verschillend merk. Zij hebben allemaal een verschillende aansluiting voor hun oplader en werken meestal met verschillende batterijen. De Duracell Mygrid is ook nog niet zo hard geïntegreerd in het dagelijkse leven dat de producenten van bijvoorbeeld gsm's ervoor gaan zorgen dat hun aansluitingen werken op de Duracell Mygrid. Je hebt dus nog iets nodig. Dit kan ofwel een power sleeve of een power clip zijn. 

De power sleeve is een rubberen behuizing waar je je gsm in steekt. In de rubberen behuizing zitten ingebouwde connectoren die ervoor zorgen dat de oplaadmat de gsm herkent en hem gaat opladen. Er bestaan nog maar voor enkele apparaten power sleeves namelijk voor de Iphone, enkele Black Berry's en enkele Nokia's. Voor andere toestellen gebruik je de power clip. Dit bevestig je achteraan op je apparaat en dit zal dan dezelfde werking hebben als de power sleeve. Zonder de power sleeve of de power clip zal de oplaadmat het apparaat niet herkennen en dus ook niet opladen. 


Nu kan je denken dat het toch wel gevaarlijk is als de metalen strips onder stroom komen te staan. Dit is dus niet het geval. Je kan jezelf niet gaan elektrocuteren want de Duracell Mygrid schakelt zichzelf uit in dit geval. Ook wanneer er vocht op de strips komt zal er geen kortsluiting zijn maar zal de oplaadmat zichzelf gewoon uitschakelen. Ook met andere metalen zoals bijvoorbeeld sleutels zal er geen probleem zijn. 

Voordelen van de Duracell Mygrid:
  1. Kan meerdere toestellen tegelijk opladen (maximum 4);
  2. Neemt weinig plaats in;
  3. Is ordelijk en proper;
  4. Is veilig doordat het zichzelf kan uitschakelen.

Nadelen van de Duracell Mygrid:
  1. Je hebt altijd een power sleeve of power clip nodig;
  2. De oplaadtijd duurt iets langer dan normaal;
  3. Niet goedkoop (79,99 euro voor de oplaadmat en 29,99 euro per sleeve of clip).  
Zijn jullie geïnteresseerd in de Duracell Mygrid oplaadmat dan kan je altijd naar http://www.duracell.com/en-US/index.jspx#/home gaan voor meer informatie over dit product. Wil jij de Duracell Mygrid oplaadmat direct gaan kopen, kan je dit online doen op bijvoorbeeld volgende site: http://www.pdashop.nl/product/111443/duracell-mygrid-charging-pad.html .

Uit Clickx van Oktober. Nr. 226

zondag 31 oktober 2010

Kylo Media Browser

Wil je je computer aansluiten op je HD-televisie maar heb je het probleem dat je bij het browsen vaak te kleine tekst krijgt om vanuit je zetel te lezen dan kan Kylo Media Browser je helpen want zij zorgen voor een zeer eenvoudige en duidelijke interface met grote lettertypes en grote navigatieknoppen. Dit maakt zowel het doorbladeren en het navigeren tussen de verschillende sites nog gemakkelijker. Wil je dan ook nog eens van je muis af in je zetel? Dan bieden de makers van Kylo Media Browser je nog "The loop" aan die de functies van je muis gaat overnemen.  

Kylo Media Browser is gratis en zeer snel te downloaden van het internet. Je gaat heel eenvoudig naar Kylo.tv en op minder dan 5 minuten zal je het programma download en geïnstalleerd hebben. Eenmaal geïnstalleerd kan je beginnen met browsen op je televisie. Als standaardscherm krijg je een lijst met verschillende standaard multimediakanalen uit verschillende categorieën. (zie afbeelding onder) Bovenaan kan je dan een categorie kiezen en zullen de daarbij horende sites ook opgelijst worden.  Zo staat bijvoorbeeld standaard Youtube bij Movies. Wanneer je op 1 van de sites klikt, krijg je een aangepaste lay-out om zeer eenvoudig te gaan navigeren.


Met Kylo Media Browser kan je niet alleen de standaard ingestelde sites bezoeken maar kan je ook gewoon gaan surfen op alle andere sites. Dit kan je doen door onderaan het gewenste webadres in te typen. In deze balk onderaan heb je ook de home-knop en de return-knop zoals in elke andere browser. Wanneer je ergens tekst wil intypen, krijg je automatisch een toetsenbord op je scherm wanneer je in een veld klikt waar je tekst moet invoeren. Een toetsenbord is dus niet nodig. Met de zoom-knop rechts onderaan kan je zeer gemakkelijk je site gaan vergroten wanneer je iets niet goed kan lezen.

Maar Kylo Media Browser is eigenlijk maar een promotiemiddel voor hun hoofdproduct "The loop". Heel het programma is gemaakt om zeer eenvoudig te kunnen bedienen met "The loop". Dit is eigenlijk de vervanger voor de muis. Het is een cirkelvormig apparaat waarmee je de cursor bestuurt. (zie afbeelding hieronder) Het heeft zoals de muis geen oppervlakte nodig waar je het op zet maar je kan het gewoon door de lucht bewegen en zo de cursor besturen. The loop werkt draadloos en werkt zeer veel met scrollen. Het bevat 5 knoppen namelijk een select-, back-, hide- en powerknop en ook een scrollwiel. Met deze 5 knoppen kan je dus gaan navigeren op het web en op je computer.

The loop en Kylo Media Browser zijn ontwikkeld door Hillcrest Labs. Kylo Media Browser is gratis te downloaden van de site kylo.tv. The loop is op de markt te koop voor $69. Je kan het online op de site van Hillcrest Labs kopen. Wil je zien hoe The loop werkt, bekijk dan onderstaand filmpje.



Uit pc magazine van Oktober 2010 nr. 139

vrijdag 29 oktober 2010

Floorplanner

Wou jij altijd al eens je eigen huisindeling ontwerpen, wil je je eigen kot ontwerpen of wil je later architect worden en ontwerp je graag huizen? Wel dan is www.floorplanner.com echt iets voor jou.

Floorplanner.com geeft je online een manier om je eigen huis, kamer, tuin, garage,... te gaan ontwerpen. Het toont je een bovenaanzicht om te ontwerpen maar in 1 klik zie je ook het 3D ontwerp. Je kan je toekomstig huis, tuin,... volledig gaan inrichten volgens jouw zin. Je hebt de keuze uit bijna 100 inrichtingspullen zoals zetels, tafels, lampen en zelfs auto's. Het werkt enorm eenvoudig via een drag and drop systeem wat er voor zorgt dat je direct bezig bent zonder dat je irritante handleidingen moet volgen of saaie tutorials moet kijken. Je bent direct bezig en op minder dan een uurtje heb je je ontwerp.

Wat moet je nu gaan doen:
Wel, je gaat gewoon naar www.floorplanner.com waar je je gratis kan registeren. Je krijgt zoals op de meeste websites geen lange vervelende invullijsten om je gegevens op in te vullen. Floorplanner siert in zijn eenvoud. Je vult je e-mailadres en je wachtwoord in en je kan beginnen. Eenmaal geregistreerd zie je een leeg veld. Dit zal je werkveld worden voor jouw ontwerp. Nu kan je eigenlijk beginnen met een oppervlakte te tekenen en te gaan ontwerpen met de opties rechts. Hier vindt je de algemene opties zoals een oppervlakte tekenen, een muur tekenen,... bij constructies. Bij bibliotheken staan dan de verschillende accessoires zoals een trap, een bureau, ... .
Werkveld met opties


Eenmaal je je muren en gewenste oppervlaktes hebt, kan je gaan inrichten. Je kan bij de bibliotheken verschillende accessoires gaan beginnen opzoeken zoals deuren, ramen, ... om de buitenkant te gaan ontwerpen en vervolgens kan je de binnenkant onder handen gaan nemen. Vergeet niet op te slaan om je werk niet te verliezen. Bij de gratis versie van je account kan je jammer genoeg maar 1 ontwerp opslaan. Wil jij meer genieten van floorplanner kan je natuurlijk ook altijd upgraden naar floorplanner plus of pro. Floorplanner plus wordt aangeboden aan 19 euro per jaar dus dit is echt niet veel en je kan dan tot 5 ontwerpen opslaan en je krijgt meer support bij verdere ontwikkeling van je ontwerp. Floorplanner pro heb je voor 19 euro per maand maar deze versie is meer voor professionals in de bouw.

Hieronder zie je nog enkele resultaten van ontwerpen via floorplanner.



Zie jij toch liever eerst op film zien hoe je werkt met floorplanner? Bekijk dan het filmpje hieronder over hoe je werkt met floorplanner.



Uit Clickx magazine van september 2010 nr. 224

zondag 10 oktober 2010

Apple Magic Trackpad

Werk jij op je laptop graag met het ingebouwde trackpad? Vanaf nu kan je de trackpad ook gebruiken bij je desktop want Apple heeft de Magic Trackpad gelanceerd. Dit apart draadloos trackpad geeft je al de mogelijkheden van je ingebouwd trackpad van in je laptop maar dan nu voor je desktop.

Apple staat al langer bekend voor zijn touch-technologie en met de magic trackpad gaan ze nog een stap verder in deze technologie. Als je gewoon bent van met je trackpad in je laptop te werken en je vindt het zeer gemakkelijk, zorgt dit product ervoor dat je nu ook op je desktop met een trackpad kan werken.

De Apple magic trackpad is eigenlijk een combinatie van een gewone draadloze muis en een ingebouwd trackpad. Het heeft helemaal dezelfde unieke functies als de gewone ingebouwde Apple Trackpads (zie filmpje hieronder) en is bijzonder handig. De magic trackpad bestaat uit een hellend aluminium vlak met daarboven een glazen muisoppervlak en het werkt op 2 AA-batterijen.  Om de magic trackpad te installeren heeft je computer wel bluetooth nodig. 

                   
                                        Functies van het (ingebouwde) trackpad

Op een Apple computer of -laptop is de installatie zeer gemakkelijk. Je hoeft niets te installeren via een cd of dvd maar de installatie van de magic trackpad komt in de vorm van een automatische update in het Mac OS X -besturingssysteem. Voor Windows 7, Vista, Xp dat via Boot Camp op een Apple computer (Macbook (pro), iMac) draait, werkt de magic trackpad zeer goed met al zijn unieke functies na de nodige installaties. Voor gewone Windows computers (niet van Apple) zal de magic trackpad werken als een gewone computermuis waarmee je links en rechts kan klikken en kan scrollen. De verschillende trackpad-opties die de Apple trackpads zo uniek maken zullen dan niet werken.

 De Apple magic trackpad is te koop voor een prijs van 69 euro. Bij de magic trackpad kan je ook nog een extra batterijlader kopen die de 6 AA-batterijen kan heropladen voor je trackpad. Deze oplader kost 29 euro.

Voor meer informatie over de Apple magic trackpad of andere Apple producten kan je surfen naar www.apple.com.

Mijn mening: 
De Apple magic trackpad is een leuk en modern product maar niet direct een concurrent voor de gewone computermuis denk ik. De trackpads van Apple bezitten zeer gemakkelijke en handige functies die andere trackpads nog niet hebben. Dit zal in de toekomst zeker nog een belangrijke rol spelen in de computerwereld. Het is jammer dat de magic trackpad niet over zijn unieke functies bezit bij een gewone Windows computer. De magic trackpad is ook draadloos en werkt op batterijen. Dit vind ik ook jammer omdat ik denk dat een draadloze muis/trackpad toch nog niet dezelfde prestaties haalt als een muis die met een kabel werkt. De magic trackbal is wel niet echt duur en dus geen zware kost voor mensen die deze willen en kunnen gebruiken.

Uit Pc magazine van oktober 2010 nr. 139

maandag 4 oktober 2010

Prezi

Moet je vaak een presentatie geven en ben je die saaie dia's van PowerPoint een beetje beu? Dan is Prezi de ideale oplossing voor jouw probleem. Prezi is een gratis online web 2.0 toepassing. Je kan zeer gemakkelijk en snel een presentatie gaan maken zonder dat je eerst verschillende opties moet gaan leren kennen of een duidelijke structuur moet gaan uitdokteren voor je presentatie. Met Prezi vlieg je er direct in.

Werken met Prezi is enorm gemakkelijk. Je gaat naar de site prezi.com en daar kan je je aanmelden of registeren. Eenmaal je bent aangemeld kan je beginnen. Prezi bestaat eigenlijk uit een gewoon wit vlak waar je dan je presentatie tot stand kan gaan brengen. Met enkele zeer eenvoudige controls kan je heel je presentatie gaan maken.

Links bovenaan van je wit vlak staat een klein menuutje met enkele opties. Met deze opties kan je dan gaan werken om bijvoorbeeld een film of een foto in te voegen, om stijlen toe te passen, om je tekst te gaan groeperen,... . Om tekst in te voegen kan je gewoon dubbel klikken in je wit vlak en typen. Wil je je tekst veranderen van grootte of wil je deze verplaatsen, klik je 1 keer op de tekst. Dan zal de zebra verschijnen (zie hieronder). De buitenste ring van de zebra zal ervoor zorgen dat je de tekst kan (om)draaien. Met de middelste ring kan je de tekst gaan verplaatsen en tenslotte kan je met de binnenring de tekst gaan vergroten of verkleinen.

De zebra
Wanneer je al je woorden, filmpjes, foto's,... op je wit vlak hebt gezet zoals jij dit wil, kan je je pad gaan maken voor je presentatie. Dit is ook een optie in je menu (links bovenaan). Wanneer je je pad tekent ga je eigenlijk het hele verloop van je presentatie plannen.

Als je dan helemaal klaar bent kan je je Prezi opslaan en kan je je presentatie geven. Zo heb je in plaats van al die standaard dia's en animaties van PowerPoint eens een leuke, afwisselende en dynamische presentatie die je kijkers boeit en bij de les houdt. Succes verzekerd met een Prezi.

Wil je nog meer over wat je met Prezi kan? Zie hieronder de presentatie over Prezi.