Laserstralen in je computer die data versturen aan 10 tot 100 Gbit/s nog verre toekomst? Nee hoor, Intel komt op het einde van 2010 op de markt met Light Peak. Een nieuwe technologie die het woord "snelheid" een andere betekenis gaat geven.
Koperdraden zijn geen toekomst meer. Deze bereiken bijna hun limiet wat prestaties betreft en gaan in de toekomst voor problemen zorgen inzake snelheid. Daarom brengt Intel op het einde van dit jaar Light Peak uit. Dit is een technologie die gebruik gaat maken van laserlicht. Vanaf nu gaan we dus data versturen met licht in plaats van met elektriciteit. Bij Light Peak gaat men laserlicht door een glasvezelkabel gebruiken om zo data te versturen tegen snelheden van 10 Gbit/s tot 100 Gbit/s.
Het lichtsignaal van de Light Peak kan overal worden omgezet door een controller en een modulator naar een elektrisch signaal (en omgekeerd) De controller en de modulator zullen gebundeld worden in een module die slechts 12 x 12 millimeter meet en beschikt over 2 Light Peak-poorten met elk 2 glasvezelkabels. Zo'n glasvezelkabel heeft ongeveer de dikte van een mensenhaar.
De snelheid van de Light Peak (10 Gbit/s tot 100 Gbit/s) is vooral het grote voordeel van deze technologie. De snelheid is veel groter dan de snelheid van bijvoorbeeld USB 3.0. Daarom zal de Light Peak in de toekomst waarschijnlijk Display port-, HDMI- en ehternetverbindingen gaan vervangen. Bij de Light Peak technologie gaat in tegenstelling tot koperkabels de maximale lengte enorm omhoog.
Het grootste probleem bij de Light Peak kabel is dat hij geen stroom kan doorgeven aan apparaten die dat nodig hebben. Daarom integreert Intel in de kabels een koperdraad. Zo hebben ze hun grootste probleem opgelost en kunnen ze apparaten ook stroom geven via de Light Peak kabel.
Light Peak kan net zoals USB tergelijkertijd bestanden verzenden en ontvangen en heeft ook geen problemen met "hot plugging" en "hot swapping". Dit betekend dat je zonder problemen externe apparaten zoals een printer, toetsenbord, muis, ... kan aansluiten zonder dat je het systeem moet afsluiten.
Meer informatie over de details van Light Peak zie je in het filmpje hieronder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten