zondag 12 december 2010

Is jouw computer veilig en te vertrouwen?


We want you is blijkbaar vaak het motto van virussen, spyware, spam, en ander ongedierte van het net. Steeds proberen ze op verschillende sluwe manieren onze computers binnen te dringen. Gelukkig hebben wij nu allemaal virusscans, firewalls, en dergelijke. Toch kan het soms zin dat er toch een virus je computer lam legt (ook al zou het volgens de makers van je virusscan niet kunnen). Bereid je hier op voor en zorg voor een back-up. En lui zoals we zijn, gaan we dan nog liefst een automatische back-up instellen. Wel met Windows 7 is dit geen probleem.

Voor mensen die het begrip back-up niet goed kennen, zal ik eerst een beetje verduidelijking brengen. Een back-up is eigenlijk een reservekopie van je gegevens. Deze reservekopie kan op je gewone harde schijf staan (niet aan te raden) maar kan ook bv. op een externe harde schijf, een USB-stick of zelfs online staan (Dropbox). Aan de hand van deze reservekopie kan je je computer terugzetten naar zijn oorspronkelijke stand na bv. een crash. Er bestaan verschillende soorten van back-ups maar daar gaan we nu niet verder over uitweiden. Wil je hier toch meer over te weten komen, ga dan bv. naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Back-up.

Windows 7 heeft standaard in het configuratiescherm  een optie voorzien waar je (automatische) back-ups kan gaan maken. Om deze naar eigen wens te gaan instellen ga je naar je configuratiescherm en kies je vervolgens systeem en beveiliging. Dan neem je een back-up van uw computer maken. Nu krijg je het scherm waar je je back-up kan gaan instellen. Klik op back-up instellen. Je gaat een plaats moeten kiezen waar je je back-up wil gaan opslagen. Dit kan een externe harde schijf zijn, een USB-stick, ... .


Nadat je een plaats gekozen hebt om je back-up op te slaan, klik je op volgende. Dan kom je in een scherm waar je kan kiezen of je zelf wil bepalen wat er geback-upt moet worden of je de computer dit automatisch gaat laten bepalen. Deze laatste optie is aanbevolen.
Tot slot krijg je nog een scherm (zie hieronder) waar je nog eens ziet waar de back-up zal opgeslagen worden, van wat er een back-up zal gemaakt worden en kan je uiteindelijk bij schema nog een dag en een uur kiezen waarop de computer de back-up moet gaan uitvoeren. Standaard staat dit op zondag om 19.00 uur. Je kan dit altijd wijzigen door op "schema wijzigen" te klikken. Om je instellingen op te slaan, klik je onderaan op "instellingen opslaan en afsluiten". Vanaf nu zal je computer automatisch een back-up voor je uitvoeren op de afgesproken dag en tijd.


Nu zit je terug veilig wanneer je computer crasht, je iets per ongeluk weg gooit, ... . Controleer ook af en toe eens of je computer wel te vertrouwen is. Welke software of stuurprogramma's zijn te vertrouwen en welke leveren vaak problemen op? Windows 7 houdt het mooi bij voor jou en giet het zelf in een grafiekje om je een goed overzicht te geven. Als je bij de Start-knop in het zoekvak betrouwbaarheidscontole in typt, krijg je de grafiek (zie onder) met het overzicht van hoe betrouwbaar jouw Windows is. Per dag zie je wat er is fout gelopen. In de lijst onder de grafiek krijg je meer informatie over de verschillende gebeurtenissen en problemen. Zo zie je welke software problemen oplevert.


Kan je de uitleg toch niet goed volgen of wil je toch een zien hoe een back-up instelt? Bekijk dan het onderstaande filmpje over het instellen van automatische back-ups in Windows 7.


Uit Clickx van 23 november 2010 nr. 228.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten