dinsdag 2 november 2010

Apple Ipod Nano

Apple staat tegenwoordig sterk bekent om zijn multi touchtechnologie. Vooral hun Iphone en Ipod Touch doen het zeer goed. Maar in hun gamma van multi touchproducten was de Ipod Nano een beetje de vreemde eend in de bijt. Dit werkte nog met het clickwheel. Toch was de Ipod Nano op zijn minst gezegd een enorm succes en werd zelfs een van de beste compacte mediaspelers op de markt. Maar nu kiest Apple dan toch voor de multi touchtechnologie bij de nieuwste Ipod Nano. 

Het design en vormgeving van de oude Nano gooide men volledig over boord. Het clickwheel waarmee de Ipod Nano zo bekend geworden is, heeft men nu weg gelaten en men heeft eigenlijk gewoon het scherm overgehouden. Men heeft er een multi touchscherm van gemaakt. Het 1,54 inch schermpje is zeer scherp en het reageert ongelooflijk snel op je aanraking. Achteraan is een vaste clip gemaakt aan de Ipod Nano. Zo kun je hem net zoals de Ipod Shuffle bevestigen aan je trui of broek. Bovenaan staat nog de lock-knop en ook 2 volumeknopjes zodat je niet telkens weer je Ipod moet gaan activeren om even het geluid te veranderen.

De nieuwe Ipod Nano levert wel zeer veel van zijn verschillende functies in tegenover de vorige.  Zo kan je op de nieuwste Nano geen filmpjes meer bekijken. De spelletjes zijn ook verdwenen. Er zit geen wekker, camera en luidspreker meer in dus je kan enkel muziek beluisteren door je oortjes. Tot slot heeft men ook de kalender en het notitieboekje eruit gehaald. Men richt zich nu veel meer op alleen maar het afspelen van muziek. Eigenlijk het enige dat ze eigenlijk in de plaats geven van al deze functies die verloren zijn gegaan, is een stappenteller en een radio. De ontwikkelaars hebben er ook voor gezorgd dat wanneer je met je Ipod Nano schudt, deze automatisch veranderd van liedje. Dit kan leuk zijn maar dit kan ook problemen opleveren wanneer je bijvoorbeeld gaat joggen met je Ipod aan je broek denk ik. De nieuwe Ipod Nano heeft wel een uitmuntende batterij die zeer lang meegaat.

De nieuwe Ipod Nano houdt wel rekening met blinde of slechtziende muziekliefhebbers. Zo hebben zij enkele functies ingebouwd die deze licht gehandicapten helpen om toch met hun Ipod Nano te kunnen werken. Zo hebben zij bijvoorbeeld de VoiceOver geïnstalleerd. Deze functie zal ervoor zorgen dat wanneer je een menu of muziek aanraakt op je scherm, er ook een stem een beschrijving zal geven van wat je aanraakt. Om dat dit menu of liedje aan te klikken moet je dan heel eenvoudig 2 maal na elkaar aanraken. Zo kan je ook wanneer je een microfoon en een afstandsbediening bij je Ipod Nano koopt deze bedienen zonder je het scherm moet zien. Als je iets minder goed hoort in 1 oor is er ook het monogeluid voorzien. Wanneer je dit inschakelt ga je zowel in het linker- als het rechteroordopje dezelfde muziek horen. Tot slot kan je nog de optie "wit op zwart" instellen. Hierdoor zal overal een zwarte achtergrond worden getoond met een witte tekst. Zo is het vaak gemakkelijker om iets te lezen.
De nieuwe Ipod Nano is te koop voor 159 euro voor de 8 GB-versie en voor 189 euro voor de 16 GB-versie. Je kan ze vinden in alle multimediawinkels en je kan ze ook online kopen op bijvoorbeeld http://store.apple.com/nl/browse/home/shop_ipod/family/ipod_nano.

Uit Clickx magazine van Oktober 2010. Nr. 226

Geen opmerkingen:

Een reactie posten