maandag 8 november 2010

Videobestanden ondertitelen

Films downloaden is zeer gemakkelijk. Op een zeer korte tijd heb je vaak eender welke film binnen en kan je direct kijken. Toch heb je vaak het probleem dat je Nederlandse ondertitels mist. Sommige bieden ondertitels aan bij de films maar de meesten doen dit niet. Toch wil je ondertitels! Hoe gaan we dit nu doen? Wel je hebt verschillende manieren om je ondertitels te gaan zoeken en op je film te gaan zetten. 

Ondertitels zoeken: 

Op het internet vindt je verschillende sites die bijna voor elke film ondertitels aanbieden. Voorbeelden van zo'n sites zijn: http://www.nlondertitels.com/ , www.subtitlesnl.com , http://www.opensubtitles.org/nl , ... . Je kan dan gewoon op de sites je film die je wil, ingeven en de site zal jou automatisch enkele ondertitels aanbieden. Je kan dan de ondertitels gratis en op enkele seconden downloaden en gebruiken. Meestal staan deze ondertitels wel in een gezipte map. Programma's zoals Winrar of Winzip zijn dus vaak echt wel noodzakelijk. Beide zijn gratis te downloaden. Let ook op dat je een juiste ondertitel voor je film kiest. Dit hangt af wat voor een soort film je hebt gedownload. Als je ondertitels zoekt, bekijk dan ook eerst de beschrijving want er is vaak een verschil tussen een 1cd en een 2 cd ondertitel of een brip, .... . Let hier dus goed op! Dit bepaald of je ondertitel goed synchroon zal lopen met de tekst.

Een andere manier om ondertitels te gaan zoeken is via de software Sublight. Dit programma is gratis te downloaden van de site: http://www.sublight.si/GetSublight.aspx . Tijdens het installeren van dit programma zal je enkele opties moeten instellen in verband met de taal van de ondertitels en de software waarmee je de films afspeelt. Eenmaal geïnstalleerd kan je zeer eenvoudig ondertitels gaan zoeken door titels van films, jaar van de film, seizoen en aflevering van de reeks te gaan ingeven. Je kan met sublight de film ook gaan zoeken op je computer en zo ondertitels gaan zoeken. Het is zeer eenvoudig om mee te werken en het heeft een beetje dezelfde lay-out als een office programma. Het werkt namelijk ook met een lint waarin verschillende tabbladen staan. Zeer eenvoudig en zeer snel.

Ondertitels onder je film zetten:

 Velen denken dat ze speciale software nodig hebben om ondertitels onder films te zetten maar dit is echt niet waar. Het enige wat je eigenlijk moet doen is heel eenvoudig je ondertitels in dezelfde map gaan plaatsen als je film en hem dezelfde naam geven. Dit laatste is zeer belangrijk. Een klein verschil in de naam en je ondertitels zal niet werken. Als je film dus bijvoorbeeld The matrix.avi noemt moet je je ondertitels ook The matrix.txt noemen. .avi en . txt zijn wel verschillende omdat dit je extensies zijn. Zij geven weer wat voor een soort document het is. .avi staat voor een filmbestand en .txt staat voor een tekstbestand. Dit hoor je niet te veranderen. Wanneer je nu op je film klikt om hem af te spelen ga je merken dat automatisch je ondertitels meespelen.

Bij Windows media player kan het zijn dat dit niet automatisch gebeurt. Is dit het geval, ga dan naar de knop "Organiseren" en klik vervolgens op Opties. Open dan het tabblad Beveiliging en vink de optie Ondertitels weergeven indien aanwezig aan. Vanaf dan zal je ondertitel automatisch meespelen.

Ben jij iemand die graag zijn computer heel netjes rangschikt en wil je niet dat tussen je films de ondertitels staan? Wil jij liever een apart map films en een aparte map ondertitels? Wel dit is geen probleem, je zal alleen een beetje meer werk hebben. Sommige programma's zoals VLC media player bouwen een functie in waar je zelf ondertitels kan gaan selecteren. Zo kan je dus je ondertitels gaan zoeken in een andere map. Bij VLC media player kan je dit gaan doen bij: Video => Ondertitelingspoor => Bestand openen. Zo kan je je ondertitels bewaren in aparte mappen.

Je ondertitels lopen niet synchroon:

Als je ondertitels niet synchroon lopen, zou ik je aanraden om gewoon andere ondertitels te gaan proberen. Dit is vaak veel gemakkelijker dan ondertitels te gaan aanpassen. VLC media player heeft hier ook een functie voor. Je kan namelijk met de sneltoetsen g en h de ondertiteling gaan vertragen of versnellen.

Er zijn ook speciale programma's om je ondertitels te gaan synchroniseren namelijk Subsunc. Dit programma is gratis te downloaden op onder andere volgende site: http://www.megadownloads.nl/download/184/Subsync.html. Dit programma is gemakkelijk omdat je hiermee bijvoorbeeld de starttijd zeer gemakkelijk kan aanpassen. De starttijd is dan ook meestal de reden voor het onsynchroon lopen van de ondertitels. De tijd tussen de gesproken zinnen zijn meestal juist.
 


Tot slot kan je zelf nog ondertitels gaan bewerken maar dit zal het minst worden gebruikt. Dit is wel mogelijk met bijvoorbeeld het gratis programma Subtitle workshop maar het is ook te doen met Subsunc.

Veel kijkgenot!

Uit Computer totaal praktijkgids nr. 6 (november)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten