vrijdag 31 december 2010

AVG Linkscanner

Als je surft op het internet bezoek je vaak verschillende onbekende sites. Sommige van deze sites zijn niet veilig. Ze kunnen spyware, malware of zelfs virussen bevatten. Omdat we liever niet in aanraking komen met deze gevaren op het web, hebben we AVG linkscanner nodig. 
 AVG linkscanner is een gratis programma dat je gaat helpen je te beschermen op het web. Je kan het gratis gaan downloaden vanop de volgende site. Na een zeer korte downloadtijd kan je de linkscanner gaan installeren op je computer. Dit duurt een tijdje en vraagt om je computer opnieuw op te starten. Je kan dus best ondertussen even een koekje gaan eten ofzo want het neemt toch wel wat tijd in beslag.

Eenmaal geïnstalleerd krijg je een scherm van AVG linkscanner dat zich automatisch in je snelstartmenu netstelt. Mensen die gebruik maken van de gratis AVG anti-virusscan zullen dit schermpje al herkennen want het heeft ongeveer dezelfde look. Als je je internetbrowser opent zal je onmiddelijk zien dat er een AVG werkbalk is gekomen bij je standaard werkbalken. Deze werkbalk zal van groot belang worden tijdens het surfen.

Wat gaan de AVG linkscanner nu eigenlijk doen? Wel, de AVG linkscanner gaat je bij het browsen vertellen of een site veilig is of niet. Zo ga je zien dat wanneer je bij een zoekmachine een zoekterm ingeeft, automatische een teken komt bij de gevonden resultaten. Dit teken komt van de AVG linkscanner en zegt je of de site al dan niet veilig is. Als je gewoon een webadres intikt zal je in de AVG werkbalk zien of de site veilig/twijfelachtig/risicovol/gevaarlijk is. Je zal dus steeds weten of de site deugd of niet.
Als je zo'n AVG werkbalk toch niet in je webbrowser wil kan je altijd bij beeld => werkbalken, AVG security toolbar  afvinken. Zo zal de werkbalk niet meer te zien zijn. Deze stap is wel af te raden!

Omdat beelden vaak meer zeggen dat 1000 woorden, krijg je hieronder een kort filmpje over de werking van de AVG linkscanner.

 
Uit Clickx magazine van 21 december 2010.  nr. 229

donderdag 30 december 2010

Multitasking op 2 schermen

De vrouwen onder ons zullen heel wat hebben aan dit blogbericht want zij zijn de zogezegde multitaskers. Als je het mij vraagt allemaal maar klinklare onzin in een potje want echte computermannen kunnen ook multitasken en dat zelfs op 2 schermen tegelijk. Hieronder kom je te weten hoe.
Als ik werk op mijn computer heb ik meestal zeer veel programma's open staan. Bijvoorbeeld bij het schrijven van dit bericht, moet ik voortdurend wisselen tussen mijn bureaubladinstellingen en mijn webbrowser om te schrijven. Nu ik op 2 schermen tegelijk kan werken is dit niet meer nodig. Nu werk ik op mijn oude crt-scherm om mijn bericht te typen en kan ik heel eenvoudig op het bureaublad van mijn laptop werken om de instellingen te doen en te testen.

Wat moet je nu doen om op 2 beeldschermen tegelijk te kunnen werken? Wel, je begint met je 2e beeldscherm te gaan aankoppelen aan je laptop of je computer. Je positioneert beide schermen naar je eigen wil maar hou hier rekening met ergonomie. Zo zet je best beide schermen op dezelfde hoogte en liefst of ooghoogte.

Als je scherm aangekoppeld is ga je zien dat het 2e scherm automatisch het bureaublad van je computer/laptop overneemt. Nu moet je enkele instellingen gaan doen. Door op je bureaublad rechts te klikken, ga je voor de optie schermresolutie kunnen kiezen. Als je hierop klikt, krijg je onderstaand venster. Hier zie je dat je standaardscherm geselecteerd staat in het schermpje bovenaan.

Om te beginnen gaan we het 2e beeldscherm moeten gaan zoeken. Misschien staat het al ter beschikking maar als dit niet het geval is ga je klikken op detecteren. Nu zal je zien dat het 2e scherm herkent wordt. Elk scherm krijgt automatisch een nummer (1,2). Als dit niet het geval is, druk je best op identificeren en je probleem zal opgelost zijn.
Vanaf nu kan je voor elk scherm apart instellingen gaan doen. Je kan de resolutie gaan bepalen voor beide schermen, je kan de schermstand gaan aanpassen, ... .  Heel belangrijk is het keuzevak bij meerdere opties. Hier ga je aanduiden hoe je je schermen gaat verdelen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om op beide schermen je bureaublad zichtbaar te maken maar voor onze multitasking gaan wij toch kiezen voor de optie "Het bureaublad uitbreiden naar dit beelscherm". Je gaat ziet dat je bureaublad blijft staan op computer 1 maar dat er een helemaal leeg blad komt te staan op het andere scherm.

Vanaf nu kan je zeer gemakkelijk schermen op het andere scherm gaan zetten. Dit doe je door met je muis naar het andere scherm te gaan. Je kan dus gewoon je schermen verslepen naar het andere scherm en met je muis van scherm wisselen door simpelweg naar het andere scherm te schuiven. Vanaf nu kan je op beide schermen tegelijk werken en is je multitasking een feit.

Wil je je 2 beeldschermen nu nog een achtergrondafbeelding geven die doorloopt op de 2 schermen i.p.v. gekopieerd wordt? Zoek dan gewoon een afbeelding op het internet die groot genoeg is voor beide resoluties. Je telt dus gewoon de resoluties van je schermen op en die grootte van afbeelding zoek je op het internet. In mijn geval staan mijn beide resoluties op 1280 x 800. Ik moet dus een afbeelding gaan zoeken die 2560 x 800 groot is. De hoogte (800) blijft natuurlijk want die veranderd niet.

Hieronder zie je de tutorial uit Clickx over dit onderwerp.


Uit Clickx magazine van 21 december 2010 nr. 229.

dinsdag 28 december 2010

VLC voor Android

Eender welke filmpjes bekijken op je smartphone is toch een probleem dat blijft. Vaak is het bestandstype van je filmpje niet ondersteund door de standaard movieplayer van je smartphone of duiken er weer andere problemen op. Dit was ook het geval bij de Iphone en Ipads maar VLC Player kwam, zag en overwon. Nu staat Android ook voor hetzelfde probleem maar VLC Player brengt weer de redding.
VLC mediaplayer kennen we vooral als de mediaplayer die alle types audio en video kan afspelen. Het is gratis te downloaden van volgende site. De software was eerst enkel beschikbaar voor de computer maar omdat de evolutie nu eenmaal snel gaat met smartphones en andere slimme apparaten, evolueert VLC mediaplayer mee.

VLC kwam op de markt met een gratis applicatie voor de Iphone en later de Ipad. Door deze applicatie kan je ook op je Ipod, Iphone of Ipad alle video en audiotypes gaan afspelen zonder ze eerste te moeten gaan converteren. Je gaat gewoon naar de Itunes Store. Vervolgens zoek je naar VLC Player en daar kan je gratis de applicatie gaan downloaden .

Naast de VLC Player applicatie heb je tegenwoordig ook al gratis de VLC streamer waarmee je filmpjes van het internet kan gaan bekijken (streamen). Tot slot heb je ook nog de VLC remote om VLC mediaplayer te gaan besturen op jouw computer via je Iphone, Ipod of Ipad.

Nu komt VLC binnenkort ook met een applicatie op de markt die compatibel is voor de Androidgsm's*. Zo zal je ook op deze gsm's en/of smartphones alle filmpjes kunnen gaan bekijken die je wil met VLC. De applicatie is nog niet op de markt, omdat men nog aan het testen is of deze applicatie nu echt wel compatibel is voor alle toestellen, maar dit zal niet lang meer op zich laten wachten. Dus blijf nog even in spanning en weldra kan jij de applicatie ook gebruiken. 

Normaal test ik alles wat ik schrijf op deze blog maar omdat VLC player op de ene of andere reden niet werkt op mijn Ipod en omdat ik geen Androidgsm heb, was dit een beetje moeilijk maar toch vond ik het de moeite om hier even over te schrijven na een beetje extra opzoekwerk. 

*Nog nooit van Android(gsm's) gehoord? Bekijk dan volgende blog van mijn medestudente of surf even op het internet.

Van het artikel op http://www.pcmweb.nl/artikel.jsp?id=2639654  

zondag 26 december 2010

Puzzelen

Loopt je computer echt erg traag en weet je niet waaraan het ligt? Analyseer je schijf dan eens en probeer deze eens te fragmenteren. Vaak is dit al een eerste oplossing tot je trage computerprobleem.
 
Versnippering van bestanden op je harde schijf zijn vaak de oorzaak voor computers die zo traag gaan als een slak. Dit noemen we fragmentatie. Het zijn eigenlijk bestanden op je harde schijf die in verschillende stukken zijn opgeslagen. Je bestanden hangen dus niet meer aan elkaar en daarom duurt het veel langer om ze te gaan ophalen voor je computer.

Als computergebruiker wil je je computer snel houden. Daarom gaan we defragmenteren. Op de afbeelding hieronder zie je defragmentatie uitgelegd. De afbeelding begint met fragmentatie. 1 kleur (bv. rood) is 1 bestand en je ziet dat de kleuren allemaal door elkaar staan. Er is dus fragmentatie van je bestanden. Dit komt omdat je de bestanden gaat gebruiken, nieuwe bestanden, mappen, ... aanmaak. Verschillende delen van het bestand (rode kleur) worden dus op verschillende plaatsen gezet. Naarmate de afbeelding vordert zie je dat defragmentatie plaats vindt. De computer gaat dus eigenlijk gewoon zeer eenvoudig alle bestanden (kleuren) in dit geval weer bij elkaar plaatsen. Rood wordt dus weer helemaal bij elkaar en op volgorde gezet.Je kan het dus heel gemakkelijk vergelijken met puzzelen. Alle stukjes in de goede plaats leggen.


In Windows is er al de optie schijfdefragmentatie. Deze optie zal je vinden bij Start => configuratiescherm =>Systeem en beveiliging => Systeembeheer => De schijf defragmenteren. Eenvoudiger is gewoon  schijfdefragmentatie typen in het zoekvak van de startknop. Vervolgens krijg je een scherm en kan je een schijf gaan kiezen die je wil gaan analyseren en/of defragmenteren. Voor je gaat defragmenteren ga je best even analyseren om informatie te krijgen over de fragmentatie op je harde schijf.
Je kan in dit scherm ook instellen om automatische te laten fragmenteren. Je kan hiervoor zelf een dag en een uur instellen en je computer doet het helemaal voor jou.


Voor een iets nauwkeurigere defragmentatie heb ik de tool defraggler gevonden. Dit is een gratis tool dat je kan downloaden van volgende site. Op enkele seconden is het programma gedownload en geïnstalleerd. Net als bij de optie in Windows kan je hier je schijven gaan analyseren en defragmenteren. Deze software is wel nauwkeuriger, overzichtelijker en uitgebreider dan de optie in Windows.

Het programma is zeer overzichtelijk. Je ziet bovenaan een lijst met je verschillende schijven.Per schijf zie je hier welk bestandsysteem het is, hoeveel gebruikt en beschikbaar geheugen er is en hoeveel fragmentatie er is op de schijf. Vervolgens krijg je de stuctuur van je schijf te zien aan de hand van blokjes op sporen. Hierop kan je aan de hand van kleuren zien hoeveel fragmentatie er nog is. Onderaan krijg je dan het scherm met de informatie over de gefragmenteerde schijf. Tijdens het defragmenteren komt hier de vooruitgang. Hier zie je ook telkens hoeveel bestanden en fragmenten er zijn met het aantal in beslag genomen geheugen erbij. Tijdens het defragmenteren kan je hier altijd naar kijken en de vooruitgang bijhouden. Onderaan kan je ook het tabblad "Bestandenlijst" nemen. Hier zie je de verschillende bestanden die gefragmenteerd zijn en hoeveel fragmenten ze hebben.


Je kan ook voor snel fragmenteren kiezen als je niet veel tijd hebt. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat deze defragmentatie minder nauwkeurig is dan. Net als bij Windows kan je automatische defragmentatie gaan instellen. Met Defraggler kan je niet alleen heel je harde schijf gaan downloaden maar kan je ook mappen of zelfs gewone bestanden gaan defragmenteren. Dit is nauwkeuriger en is soms gemakkelijk. Tot slot kan je ook je schijf nog laten controleren op allerlei soorten fouten. Het is dus een grote uitbreiding op de optie van Windows en het is echt een duidelijk, overzichtelijk en zeer goed werkend programma. Het helpt je je puzzel oplossen in no time.

Uit Clickx magazine van 23 november 2010. Nr. 228

zondag 12 december 2010

Is jouw computer veilig en te vertrouwen?


We want you is blijkbaar vaak het motto van virussen, spyware, spam, en ander ongedierte van het net. Steeds proberen ze op verschillende sluwe manieren onze computers binnen te dringen. Gelukkig hebben wij nu allemaal virusscans, firewalls, en dergelijke. Toch kan het soms zin dat er toch een virus je computer lam legt (ook al zou het volgens de makers van je virusscan niet kunnen). Bereid je hier op voor en zorg voor een back-up. En lui zoals we zijn, gaan we dan nog liefst een automatische back-up instellen. Wel met Windows 7 is dit geen probleem.

Voor mensen die het begrip back-up niet goed kennen, zal ik eerst een beetje verduidelijking brengen. Een back-up is eigenlijk een reservekopie van je gegevens. Deze reservekopie kan op je gewone harde schijf staan (niet aan te raden) maar kan ook bv. op een externe harde schijf, een USB-stick of zelfs online staan (Dropbox). Aan de hand van deze reservekopie kan je je computer terugzetten naar zijn oorspronkelijke stand na bv. een crash. Er bestaan verschillende soorten van back-ups maar daar gaan we nu niet verder over uitweiden. Wil je hier toch meer over te weten komen, ga dan bv. naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Back-up.

Windows 7 heeft standaard in het configuratiescherm  een optie voorzien waar je (automatische) back-ups kan gaan maken. Om deze naar eigen wens te gaan instellen ga je naar je configuratiescherm en kies je vervolgens systeem en beveiliging. Dan neem je een back-up van uw computer maken. Nu krijg je het scherm waar je je back-up kan gaan instellen. Klik op back-up instellen. Je gaat een plaats moeten kiezen waar je je back-up wil gaan opslagen. Dit kan een externe harde schijf zijn, een USB-stick, ... .


Nadat je een plaats gekozen hebt om je back-up op te slaan, klik je op volgende. Dan kom je in een scherm waar je kan kiezen of je zelf wil bepalen wat er geback-upt moet worden of je de computer dit automatisch gaat laten bepalen. Deze laatste optie is aanbevolen.
Tot slot krijg je nog een scherm (zie hieronder) waar je nog eens ziet waar de back-up zal opgeslagen worden, van wat er een back-up zal gemaakt worden en kan je uiteindelijk bij schema nog een dag en een uur kiezen waarop de computer de back-up moet gaan uitvoeren. Standaard staat dit op zondag om 19.00 uur. Je kan dit altijd wijzigen door op "schema wijzigen" te klikken. Om je instellingen op te slaan, klik je onderaan op "instellingen opslaan en afsluiten". Vanaf nu zal je computer automatisch een back-up voor je uitvoeren op de afgesproken dag en tijd.


Nu zit je terug veilig wanneer je computer crasht, je iets per ongeluk weg gooit, ... . Controleer ook af en toe eens of je computer wel te vertrouwen is. Welke software of stuurprogramma's zijn te vertrouwen en welke leveren vaak problemen op? Windows 7 houdt het mooi bij voor jou en giet het zelf in een grafiekje om je een goed overzicht te geven. Als je bij de Start-knop in het zoekvak betrouwbaarheidscontole in typt, krijg je de grafiek (zie onder) met het overzicht van hoe betrouwbaar jouw Windows is. Per dag zie je wat er is fout gelopen. In de lijst onder de grafiek krijg je meer informatie over de verschillende gebeurtenissen en problemen. Zo zie je welke software problemen oplevert.


Kan je de uitleg toch niet goed volgen of wil je toch een zien hoe een back-up instelt? Bekijk dan het onderstaande filmpje over het instellen van automatische back-ups in Windows 7.


Uit Clickx van 23 november 2010 nr. 228.


woensdag 8 december 2010

Light Peak

Laserstralen in je computer die data versturen aan 10 tot 100 Gbit/s nog verre toekomst? Nee hoor, Intel komt op het einde van 2010 op de markt met Light Peak. Een nieuwe technologie die het woord "snelheid" een andere betekenis gaat geven. 


Koperdraden zijn geen toekomst meer. Deze bereiken bijna hun limiet wat prestaties betreft en gaan in de toekomst voor problemen zorgen inzake snelheid. Daarom brengt Intel op het einde van dit jaar Light Peak uit. Dit is een technologie die gebruik gaat maken van laserlicht. Vanaf nu gaan we dus data versturen met licht in plaats van met elektriciteit. Bij Light Peak gaat men laserlicht door een glasvezelkabel gebruiken om zo data te versturen tegen snelheden van 10 Gbit/s tot 100 Gbit/s.

Het lichtsignaal van de Light Peak kan overal worden omgezet door een controller en een modulator naar een elektrisch signaal (en omgekeerd) De controller en de modulator zullen gebundeld worden in een module die slechts 12 x 12 millimeter meet en beschikt over 2 Light Peak-poorten met elk 2 glasvezelkabels. Zo'n glasvezelkabel heeft ongeveer de dikte van een mensenhaar.

De snelheid van de Light Peak (10 Gbit/s tot 100 Gbit/s) is vooral het grote voordeel van deze technologie. De snelheid is veel groter dan de snelheid van bijvoorbeeld USB 3.0. Daarom zal de Light Peak in de toekomst waarschijnlijk Display port-, HDMI- en ehternetverbindingen gaan vervangen. Bij de Light Peak technologie gaat in tegenstelling tot koperkabels de maximale lengte enorm omhoog.


Het grootste probleem bij de Light Peak kabel is dat hij geen stroom kan doorgeven aan apparaten die dat nodig hebben. Daarom integreert Intel in de kabels een koperdraad. Zo hebben ze hun grootste probleem opgelost en kunnen ze apparaten ook stroom geven via de Light Peak kabel.

Light Peak kan net zoals USB tergelijkertijd bestanden verzenden en ontvangen en heeft ook geen problemen met "hot plugging" en "hot swapping". Dit betekend dat je zonder problemen externe apparaten zoals een printer, toetsenbord, muis, ... kan aansluiten zonder dat je het systeem moet afsluiten.

Meer informatie over de details van Light Peak zie je in het filmpje hieronder.

dinsdag 7 december 2010

Hotspot creëren met Connectify

Komen er vaak vrienden bij jou op bezoek die dieharde Facebookers zijn of moet je thuis vaak groepswerken doen voor school? In beide gevallen heb je internet nodig maar toch zie je het niet zitten om zomaar je wachtwoord van je draadloze internetverbinding prijs te geven. Connectify geeft je hiervoor een zeer gemakkelijke oplossing. 


Connectify is een software die je gratis kan gaan downloaden van deze site. Connectify gaat ervoor zorgen dat je via je laptop zeer eenvoudig en zeker zeer snel een wifi-hotspot kan gaan maken. Zo kan iedereen direct samen surfen. Het enige dat je nodig hebt, is een laptop met internetverbinding en connectify.

Connectify is letterlijk op 5 minuten gedownload en geïnstalleerd. Eenmaal de software geïnstalleerd is, ga je zien dat er een pictogram van Connectify in je snelstartmenu verschijnt. Als je hier op klikt krijg je een zeer klein en eenvoudig optieschermpje. (zie hieronder) Hierin kan je je instellingen gaan wijzigen wanneer je al eens een hotspot hebt opgezet.
Als je voor het eerst met Connectify gaat werken om een hotspot op te zetten, gebruik je best de wizard om je instellingen te doen. Deze roep je op door rechts te klikken op het pictogram in het snelstartmenu. Vervolgens kan je wizard selecteren en kan je aan de slag. Vanaf nu is het gewoon de wizard overlopen.
Als eerste blad in de wizard krijg je welkomsscherm met een beetje algemene informatie over Connectify en en de wizard.In het volgende tabblad kan je dan een naam voor de netwerk gaan kiezen. Deze zullen je bezoekers dan zien als ze op jouw netwerk willen. Vervolgens kan je in het volgende tabblad je soort Hotspot gaan kiezen. Per soort Hotspot zie je telkens welke mogelijkheden deze heeft of niet. Het volgende aspect dat je moet gaan ingeven is een wachtwoord voor je Hotspot. Kijk hierbij zeker wel naar de vereisten van je wachtwoord want deze zijn echt wel zeer streng. Dit wachtwoord zal ervoor zorgen dat je Hotspot toch beveiligd is voor anderen die niet op je Hotspot mogen werken. Tot slot kan je nog kiezen wel soort verbinding je wil gaan maken met de anderen. Je kan kiezen tussen een gewone LAN-verbinding, een draadloze netwerkverbinding of geen internet delen. Als je alle instellingen gedaan hebt,  kan je in het laatste tabblad op finish klikken en kan je je hotspot aanzetten. 
Vanaf nu kunnen anderen heel eenvoudig je netwerk gaan zoeken en door het wachtwoord in te typen verbinding gaan maken om zo op jouw Hotspot te gaan werken. Door op het pictogram te gaan klikken onderaan in je snelstartmenu kan je je Hotspot gaan stoppen of terug starten. Hier kan je ook zeer eenvoudig wijzigingen gaan doen aan je eigen Hotspot.
 
Wil je nu zelf een Hotspot gaan creëren, moet je wel op enkele punten gaan opletten. Ten eerst moet je Windows 7 hebben om met een Hotspot te kunnen maken. Je computer moet ook een draadloze netwerkkaart hebben. Deze zit bijna standaard in de meeste recente laptops. Met je desktop kan dit niet het geval zijn. Let hier dus zeker voor op. Tot slot is zo'n Ad-Hoc Hotspot een veiligheidsrisico voor je computer daarom kan het zijn dat Connectify soms niet goed werkt door een sterke Firewall. Door een beetje wijzigingen te gaan doen met je instellingen van je Firewall kan je dit normaal wel oplossen.

Wil je nu meer informatie over Connectify? Ga dan naar de site van Connectify (connectify.me) en bekijk onderstaand filmpje nog eens.  



Uit Clickx extra van 9 november 2010 nr. 227